Hans Willem Bentinck was politiek vertrouweling en medewerker van Willem III en bekleedde in de Republiek, en vanaf 1689 in Engeland, hoge functies en werd daar eerste graaf van Portland.
De briefwisseling tussen hem en Willem III is uitgegeven in vijf delen, gesplitst over twee gedeelten. Deze (digitale) uitgave omvat hun onderlinge correspondentie, maar ook de briefwisseling van elk afzonderlijk met andere correspondenten.
~
Hans Willem Bentinck was William III’s political confidant and associate and held a number of high-ranking positions in both the Republic and, after 1689, in England where he was given the title first Earl of Portland. This digital edition of their correspondence (five volumes of letters, divided into two separate categories) not only contains the letters Bentinck and William III wrote to each other, but also features letters that each of them wrote separately to other people.
Excellent!
BeantwoordenVerwijderenEr is een trouwens een Munsterse tegenhanger binnen de Bentinck familie. Gerard Adolph Bentinck die in 1672 stadhouder werd van Overijssel onder Bommen Berend.
BeantwoordenVerwijderenzie hiervoor ook:
Wanrooij, M. Een korte tijd van glorie.- Geschiedenis van het huis te Breckelenkamp en zijn bewoners. Verlag Hellendoorn, Bentheim. 2010. -> http://www.breckelenkamp.nl/home/het-boek
Ja leuk! (Wij houden ons natuurlijk altijd aanbevolen voor recensie exemplaren). Had Bentinck ook nog een militaire rang en een regiment?
BeantwoordenVerwijderenGerhard Adolph Bentinck tot Breckelenkamp Heer van Breckelenkamp, Luitenant Gallasche regiment(1641..Spaanse dienst?), Drost te Bentheim, Overste te Voet, geheime Krijgs- en Staatsraad van de Bisschop van Münster(1672) Stadhouder van Overijssel en Drost van Vollenhove geboren circa 1616 overleden op 20-1-1678. zoon van Everhard Bentinck tot Breckelenkamp en Euphemia Ewelaar van der Marck tot Everloo.
BeantwoordenVerwijderenDit boek is met name interessant, omdat er aantal generaties van een adellijke, katholieke familie beschreven worden en hoe deze zich handhaafden in de protestantse republiek.
Trouwens hier wordt in vogelvlucht nog deze Gerhard Adolph besproken.
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.breckelenkamp.nl/home/artikelen/in-vogelvlucht-hoofdtijdvakken
"Halverwege de 17e eeuw kreeg de familie Bentinck van Breckelenkamp te maken met een bedreigende ontwikkeling. Door aankoop van enkele belangrijke erven kreeg Twickel een voet in de buurschap Breklenkamp. Everhard en zijn zoon Gerard Adolph moesten een harde machtsstrijd voeren tegen de nieuwkomer in het gebied.
Gerard Adolph Bentinck werd de meest spraakmakende Heer van Breckelenkamp. Hij maakte de dertigjarige oorlog mee in het regiment van de beruchte Matthias von Gallas, trouwde na de oorlog Lucretia van Camont en werd in de tweede helft van de 17e eeuw Geheimraad van de bisschop van Münster. Het hoogtepunt van zijn carrière kwam in het rampjaar 1672 toen de Republiek van verschillende zijden werd aangevallen en de bisschop de oostelijke provincies binnenviel. Hij speelde de hoofdrol bij de overgave van Zwolle en andere steden. Zijn betekenis in de tweede Münsterse oorlog is altijd onderbelicht gebleven. Hij werd benoemd tot drost van Vollenhove en stadhouder van Overijssel. Hij voerde geheime missies uit en was betrokken bij de verovering van Coevorden en het beleg van Groningen. In 1673 kreeg hij de opdracht honderden boeren te ronselen voor de bouw van de enorme dijk die Coevorden onder water moest zetten. Dat werd hem niet in dank afgenomen en toen de oorlog in 1674 was beëindigd brak voor de Bentincks een zware tijd aan."