dinsdag 16 juni 2009

Studentenvaandel ~ Students Flag



In het Groningse Universtiteitsmuseum wordt een vlag bewaard van de studentencompagnie die actief was in 1665 en 1672. Het vaandel was een gift van de universiteit aan de compagnie en gelet op het feit dat een aantal studenten mee ging in de winter naar Coevorden, zou dus op het schilderij van Wouwermans best dit vaandel kunnen staan. Ik heb dankzij een heel lieve medewerkster een schermfoto kunnen nemen en hoewel het vaandel op de zwart/wit foto donker lijkt, is dat dus niet zo.

Het vaandel is geel, gemaakt van zijde, met in de vier hoeken taken om het provinciewapen van Groningen heen. In het midden het gekroonde wapen van de universiteit in een lauwerkrans. Boven de tekst 'Deo Pat..', waarschijnlijk 'Deo Patria', en onder is het woord 'Academia' te lezen.

In the Groninger University Museum a flag is kept of the Company of Students that were active in 1665 and 1672. The flag was a gift from the university to the students and I know of sources that state that some students went to Coevorden in winter 1672, so it might be possible that the flag shows up on the Wouwermans painting. A very generous lady at the museum kindly granted me permission to take some screenphoto's of a colour photograph and although on the b/w pic the flag looks dark, it isn't. The flag is yellow, and made out of silk. The pictures are painted on.

In the four corners branches surrounding the provincial weapon of Groningen. In the centre the crowned weapon of the University and above the text 'Deo Patr..' (Deo Patria?) and underneath 'Academia'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.