maandag 14 december 2009

St Denis IV





Ook uit het boek van Knoop, links de brief van de ambassadeur dat de vrede was gesloten en waarvan zeer waarschijnlijk Willem kennis van had genomen, en rechts een kaartje van het slagveld. Wist Willem nu van de vrede of niet? Zeer waarschijnlijk wel, maar hij kon zich verschuilen achter het feit dat dit hem niet 'officieel genoeg was meegedeeld' en de twee legers lagen al in slagorde.

Dit keer wist Willem Luxembourg te verrassen die later als een beetje een slechte verliezer begon te mekkeren dat 'de vrede al gesloten was'. Dat liet hij, zoals Knoop terecht opmerkt, nu ook niet bepaald merken. Lof ook voor de Spanjaarden.



From Knoops book as well, on the left in dutch, the letter from the dutch ambassador at Nijmegen, stating that peace was made. It is quite probable that William knew of this letter. It wasn't a surprise attack, both armies knew of each other's presence, the French army was bigger and was besieging Bergen (or Mons in French) and William was trying to relieve the city. Spanish troops performed excellent in this battle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.