woensdag 30 december 2009

Groninger schutterij ~ Militia from Groningen

Op het schilderij van Wouwermans van het beleg van Coevorden is dit vaandel te vinden. Mede weblogger Mats wees mij op het boek 'Zegel, wapen en vlag van de stad Groningen', van Dr A.T. Schuitema Meijer en W.K. van der Veen, hét standaardwerk over vlaggen van de stad.

Over de periode 1650-1750 is eigenlijk weinig bekend. De kronieken melden dat de schutterij het wapen van de Stad bij de 'stok' had, en dat afbeeldingen e.d. er op zijn geschilderd.

Dit is een ontwerp uit 1748, maar weer naar een voorbeeld van 1722

Met Mats denk ik dat het vaandel op het schilderij van Wouwermans dat van de schutterij is, de kleur is onduidelijk, het kan wit of geel zijn en ik zie ook nog onderaan een baan. Wordt vervolgd.

~~

The first pic comes from the painting by Wouwermans of the siege of Coevorden in 1672, and shows a yellow or white banner with the weapon of the Town of Groningen on it.

The book on Groninger heraldry is 'Zegel, wapen en vlag van de stad Groningen', van Dr A.T. Schuitema Meijer en W.K. van der Veen, (Seal, weapon and flag of the town of Groningen) and the second pic shows a design of a colour of the city militia of 1748, after an example of the year 1722.

Mats thinks, and I agree with him, that the banner on the painting is one of the militia as well, the Groninger Museum is re-cataloging it's inventory, so it might be possible that new info shows up.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten