woensdag 18 november 2009

Romeyn de Hooghe als bron ~ Romeyn de Hooghe as a historical source

Ok, ik weet dat je met contemporaire afbeeldingen moet opppassen, dat je bevestiging moet zoeken in andere bronnen, en dat kleuren kunnen vervagen. Maar toch.

Bovenstaand plaatje is een detail van een gekleurde prent van Romeyn de Hooghe van het succesvolle beleg van de Denen van Christianstadt. Let op de details op het vaandel.Dit is een detail van een prent van het beleg van Naarden in 1673 en laat de Spaanse aanval zien. Zichtbaar zijn witte vaandels met een rood St-Andreas kruis. Het detail is wat minder.En dit is een deel van dezelfde prent, en die laat de aanval van de mariniers op Naarden zien. Nu is van het beleg van Naarden ook een schilderij gemaakt, en dat laat dezelfde rood/wit/blauwe vlag te zien. Misschien van een schip meegenomen? Mariniers hadden toen al een eigen vaandel.

~~

Three pics from Romeyn de Hooghe: the first a highly detailed one of the siege of Christianstad by the Danes, which shows a highly detailed colour. The next two pics are from the sige of Naarden in 1673. Number two shows the Spanish (white St-Andrew's cross on a white field) and the last the attack of the dutch marines, waving the red/white/blue flag. Maybe they took it from a ship? The dutch marines had colours of their own a that time.

2 opmerkingen:

  1. Beleg van Naarden in 1673. Dat waren toch echt de Fransen en niet de Spanjaarden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een contigent Spanjaarden vochten toen mee met de Staatsen tegen de Fransen.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.