vrijdag 27 november 2009

Gerrit Overdiep


'Naarmate de door kranten, radio en televisie op ons afkomende informatie verwarder en onoverzichtelijker wordt, neemt onze behoefte aan inzicht en overzichtelijkheid in onze naaste opmgeving toe. Hieraan is de opbloei te danken van studie over de
geschiedenis der kleine samenlevingskringen, waarin wij leven. Zoewel provinciaal als lokaal is het aantal studies verrassend groot en met name bij de lokale studies zijn de amateurs onder de auteurs verreweg in de meerderheid.'

Deze tekst vond ik zowel in het boek over de Langakkerschans, als in het boek over Bourtange, en ze komen van Dr Gerrit Overdiep (Leysin, Zwitserland 1919, Groningen 1998).

Overdiep was nogal een type. (Op zijn Gronings: it was mie 'n aine). Ik heb hem zelf niet meegemaakt, maar een collega van mij werd getracteerd op zijn familiegeschiedenis uit de 17e eeuw toen hij voor zijn beediging te laat kwam en er werden in de bibliotheek van de Rechtbank steeds meer geschiedenisboeken aangetroffen. Ook bleken oud-verzetsmensen op lagere straffen te kunnen rekenen met hem als politierechter.

Hij had de reputatie een conservatief jurist te zijn als President van de Rechtbank in Groningen maar in de praktijk bleek dat nogal mee te vallen. Wat veel interessanter is, is zijn inzet voor de lokale geschiedenis, hij was onder meer betrokken bij de reconstructie van het Fort Bourtange.

Veel meer smakelijke verhalen over hem en andere leuke dingen in het liber amicorum 'Ere Saluut, opstellen voor mr G. Overdiep', onder redactie van J.W. Boersma. waaronder een artikel van H.R. Reinders over vestingbouwkunde en het werk van Petrus van Schooten (met mooie literatuurlijst.

~~

The above pic is from the book 'Ere Saluut, opstellen voor mr G. Overdiep', a liber amicorum, for Dr Gerrit Overdiep, former President of the Court in Groningen and one of the persons behind the reconstruction of the fortress of Bourtange.

He inspired a lot of people to publish on local history (like the books on Bourtange and Nieuweschans) and wrote an excellent book on the early days of the 80-years war in the North of the Netherlands. A very remarkable man, conservative as a judge (at least he had the reputation he was), inspiring and an expert on local history. The book is very good as well, with articles on Overdiep's carreer as a jurist, archeology, conservation of museum pieces, and the art of fortification.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten