zondag 22 november 2009

Redeloos, radeloos, reddeloos

In 1998 verscheen Petra Dreiskämper's boekje 'redeloos, radeloos, reddeloos. De geschiedenis van het rampjaar 1672.' Leuk boekje, niet erg diepgaand maar redelijk compleet. Ook de afbeeldingen zijn wel grappig.

De eerste plaat gaat over het beleg van Groningen, maar is geschilderd in de negentiende eeuw door K.F. Bombled. Het schilderij schijnt in het Amsterdams historisch museum te hangen, maar ik zie het niet terug op hun website.

De tweede plaat komt uit de Atlas van Stolk en is een Franse prent over de veroveringen van de Fransen in de Republiek. De Atlas van Stolk is helaas nogal karig met grote afbeeldingen dus ik ben blij dat ik hem uit het boek kon halen.

~~

Redeloos, radeloos, reddeloos. De geschiedenis van het rampjaar 1672.', in english 'Without reason, hope or salvation' (It rhymes better in dutch), history of disaster year 1672, is a small book by Petra Dreiskämper from 1998. A basic book, a good read and it has nice pics, like the first one: a 19th century painting of the siege of Groningen in 1672 by K.F. Bombled, and the second one is a french plate from the Atlas van Stolk, showing the victorious french and the sick Republic. The Atlas van Stolk is a picture and atlas collection started by mr Van Stolk which is only part online.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten