vrijdag 12 juni 2009

Willem III bij de waterlinie ~ William III at the Waterfrontier



Het plaatje is een 'schoolplaat' van Stadhouder Willem III bij de Hollandse Waterlinie. Ik weet niet zeker of de schoolplaat nu iets typisch Nederlands is en of ze nog steeds gebruikt worden, maar deze platen zijn natuurlijk een geweldige vorm van aanschouwelijk onderwijs en ze zijn ook buitengewoon mooi. We zien Willem III met zijn 'Garde', te herkennen aan de 'W', instructies geven aan waarschijnlijk een burger. Op de achtergrond rechts een zogenaamde 'Uytlegger', een platboom met kanonnen er op. Nu ben ik zelf zo oenig geweest een plaatje uit 1672 met een uitlegger te laten verdwijnen op mijn PC, maar deze bootjes werden wel degelijk en met succes ingezet.

~

The above picture is a poster size plate that was used in Dutch schools to brighten up history lessons. I am not quite sure if they are typically Dutch and if they are still used, but these plates did ignite the imagination and most of them were quite good as well.

The plate shows William III and his 'Garde', in their blue uniforms with the 'W' on it giving instructions to a civilian looking person. Right in the back on the water a so called 'Uitlegger', or 'Uytlegger in 1672 spelling', a small gunboat that was used effectively on the Waterline.

7 opmerkingen:

  1. Would you happen to know the artist and date of the painting?

    Thanks.

    Dan Schorr

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Aan de Hollandse Waterlinie 1672".
    Getekend door J.Hoynck van Papendrecht.

    Formaat plaat: hoogte 70 cm. x breedte 103 cm.
    Serie: schoolplaten voor de vaderlandse geschiedenis.
    Uitgave van J.B.Wolters, Groningen.

    Probably made in 1917

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Niet alleen de Garde du Corps, maar ook de Garde Dragonders zijn te zien. De garde du Corps reed trouwens volgens mij op grijze paarden in plaats van op bruine?

    Mats

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het bijschrift dat het ministerie van defensie aan deze plaat heeft gehangen luidt "Een groep mensen kijkt hoe Willem III tot kapitein-generaal wordt benoemd". Mmm...

    Mats

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Volgens mij ging dat ook een beetje op een andere manier...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb een exemplaar in bijzonder goede conditie.
    Wie biedt?

    Jan

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.