zaterdag 31 juli 2010

Straatsburgse schutterij ~ The civil militia of Strasbourg

Dit is een boek dat ik al een tijdje zocht: een boek over de schutterij van Straatsburg op het einde van de 17e eeuw. Een van de problemen is dat google books het boek niet opgeeft vanuit Nederland, zodat het via archive.org moest, waar het wel doodleuk als google book te vinden is!

Het bevat onder meer gegevens over de officieren en onderofficieren van de vrije Rijksstad in de Elzas, maar ook hun vaandels en dat is interessant want gegevens over vaandels uit die periode zijn erg schaars. Straatsburg, eind 17e eeuw een relatief vrije stadsstaat, lag ook op het kruispunt tussen Duitsland, Frankrijk en de lage landen, zodat we wat meer vergelijkingsmateriaal hebben voor verder onderzoek.

Opvallend: de motto's, de gepantserde arm uit een wolk, en de vlammen, die bij veel legers uit die tijd voorkomen. De compagnien waren ook opvallen groot, vaak meer dan 100 man.

~

This is a plate of a book that I looked for quite some time: a book on the civil militia of the Free City of Strasbourg, in the Elzas. The city could remain independent up till the 1690's, and that wasn't the fault of the quite large militia. Down the book and enjoy the list of officers and the beautiful flags, which show a great similarity to other militias and armies.

5 opmerkingen:

 1. Great for you, I hope you can find something about the spanish-potuguese war of 1640-1668...nextly I'm going to write about the War of Devolution (1667-1668) and i'm sure you can found a lot of more things in english and french.

  Regards.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Yes, a part of the war was fought out in the place where I live, so it's quite documented. For you:

  http://rohanturenne.blogspot.com/2010/06/les-tercios-espagnols-1600-1660.html

  Unfortunatly it stops in 1660.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er bestaat nu wel een makkelijke proxy tool voor firefox om googlebooks te lezen, die altijd online is, en die niet zoals onveilig ogende webproxies, die je scherm binnen een oogwenk in een mijnenveld van irritante pop-ups doen veranderen.  Let op! Bij gebruik van deze tool moet in je adresbalk wel hebben staan "google.com" en niet "google.nl" of een ander europees adreskenmerk. Wil je je huidige taalinstelling wel houden, ivb met voor jou relevante zoekresultaten, ondanks de toevoeging ".com" kan dat heel simpel door in het url-adres van het zoekresultaat
  "&hl=en" door "&hl=nl" te vervangen. De zoekresultaten en de interface van Google met ".com" zullen alsnog in het Nederlands verschijnen.

  Deze tool is verder ook makkelijk uit te schakelen, bijvoorbeeld om van je google-account gebruik te kunnen maken. Het is namelijk niet mogelijk om in deze modus in je Google-account te loggen en een boek toe te voegen aan je bibliotheek. Staat de proxy wel aan zie je in je rechter beeldhoek van je browser, in groen, "GoogleSharing Enabled" staan. Rechter muisklik kies disable... en uit is! ;)
  En andere kleine beperking is, dat je ermee niet googlebooks-pdf's kunt downloaden. Daarvoor heb je nog steeds webproxies of archive.org nodig.

  Dit is je googleboek trouwens via GoogleSharing. Heb je de tool gedownload kun je deze weblink volgen zonder op "snippet view" te stuiten.
  http://books.google.com/books?id=jkIaAAAAYAAJ&pg=PA46&dq=Die+Fahnen+der+Strassburger+B%C3%BCrgerwehr+im.+17.+Jahrhundert&hl=nl&ei=DslWTNvgF5KisQOf15DaAg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCcQ6AEwAA
  dat wel degelijk wordt gevonden via Google, alleen daarvoor moet je echter wel in Amerika lijken te wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ah! cool, heb het net geinstalleerd en het werkt!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.