zaterdag 3 juli 2010

The Dutch Army and the Military Revolutions, 1588-1688
Well, that's rather good news: Dr Olaf van Nimwegen's book on the Dutch Army of the 17th century will be translated in English and published by Boydell&Brewer. Essential reading for this period. BUY THIS BOOK!!Goed nieuws: Olaf van Nimwegen's boek wordt in het Engels vertaald en uitgegeven, bij Boydell&Brewer. (Vandaar ook dat ik eerst het Engelse artikel doe en daarna de nederlandse).

Een recentie is hier te lezen. Natuurlijk moet de Azijnbode weer wat rare kanttekeningen maken door het inhuren van (de overigens door mij zeer gewaardeerde) historicus Von der Dunk en waarom moet elk artikel in de Volkskrant nu weer die vermoeiende Wilders vermelden. Ook erg vermoeiend: de tweede wereldoorlog er weer bijhalen. En dom: een boek over het leger illusteren met een zeeheld.

Het is blijkbaar een moeilijk te begrijpen concept: in de 17e en 18e eeuw waren de Nederlanden een grote mogendheid. Zoiets als nu Amerika, Rusland of China. Nog duidelijker misschien: we waren toen een soort kernmacht, maar dan op zijn Verlichtings: vlootje bouwen, soldaatjes er op en de wereld in. Dat ging er helemaal niet vredelievend toe, noch in Europa noch in de Kolonien, noch in de Nieuwe Wereld.

Tot aan 1813 hebben Nederlanders en Belgen in Europe met of tegen elkaar gevochten, tegen Fransen, Pruissen, Engelsen en Russen. Dat het tot de Eerste Wereldoorlog in Europa relatief rustig was, heeft niet zo zeer met het militaire onvermogen van de Nederlanden te maken, maar meer met de gevolgde neutraliteitspolitiek. Het werd een beetje moeilijker door het ontstaan van een nieuwe machtsfactor, te weten Duitsland. (Officieel sinds 1871).

We waren toch al lang geen gidsland meer?

3 opmerkingen:

 1. Certainly good news, but a hefty price tag of 145 USD.

  Dan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Da, the dutch version can be bought second hand for 20 euro's.

  (www.boekwinkeltjes.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Yes, 75 euros for a translated book !! Very expensive indeed :-(
  Does someone know when this book will be published?

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.