maandag 21 juni 2010

KNHGDe KNHG heeft een gedeelte van het archief van periodiek on-line gezet. Aldaar vond ik een recensie naar aanleiding van 300 jaar Glorious Revolution van Groenhuisen. (Link)

Uitermate bijzonder was dit, over het boek van Henri and Barbara van der Zee, William and Mary:

Maar tegenover deze tekorten staat, dat de Van der Zees geen hagiografie schreven, maar de lezer in staat stellen zichzelf een oordeel te vormen over Willem en Mary. Het feilloos gevoel voor het tekenende detail van het echtpaar blijkt daarbij een voordeel dat niet onderschat mag worden. Blijven de naamloze soldaten die Willems gewaagde invasie uitvoerden in de meeste beschrijvingen van de Glorious Revolution naar het woord van Brecht 'im Dunkel', de Van der Zees laten zien dat de arme sloebers, waaronder 200 zwarten uit Suriname, voor Willem III niet meer waren dan pionnen in het Europese spel. Tijdens de mars naar Londen, zo vertellen zij bijvoorbeeld, demonstreerde Willem de discipline in zijn leger door twee soldaten om een kleinigheid ter dood te brengen. ' He publicly hanged two soldiers for stealing a chicken, telling the others that they were paid well enough not to need to steal' .

~

The dutch Royal Historical Society has opened his archives of their periodical 'The Low Countries Historical Review' for some time now and I found an interesting review of Groenhuisen regarding literature on the 300 year anniversery of the The Glorious revolution. From Henri and Barbara van der Zee, William and Mary I have quoted a part stating that 200 negroes from Surinam took part in the invasion!

3 opmerkingen:

 1. Dat zullen dan zeker volwassen recidivisten geweest zijn, want minderjarigen werden niet opgehangen en ook niet degenen die voor de eerste keer zoiets flikten.
  Voor Willems PR was het natuurlijk ook van uitermate groot belang dat zijn soldaten niet over de schreef gingen en zo ze dat wel deden, dat hij toonde doortastend te kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat W3 mensen opknoopte is niet zo bijzonder, wel die 200 Surinamers eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ergens gelezen dat die 200 Surinamers vooral in de regimentskapellen zaten. Maar misschien dat het ook onderdeel is geworden van de mythevorming rond de revolutie van 1688, net zoals dat Finnen/Laplanders in berevellen deel zouden hebben uitgemaakt van Willems leger.
  Overigens, in de Vinkhuijzen collectie is een prent van een paukenwagen (collectie 1671-1713) waar de paukenist duidelijk niet kaukasisch is (de voerman is dat duidelijk wel).

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.