vrijdag 29 mei 2009

Ets van het beleg van Groningen - Siege of Groningen in a engraving



Van de onderstaande website gelift, een ets van het beleg, ditmaal van de bovenkant. Het laat de loopgraven - 'approches'- zien van de Keulsen en Munstersen. Als je er van uit gaat dat de loopgraven inderdaad in het dorpje de Weijert begonnen, dan zitten we hier al snel tegen zo'n twee kilometer loopgraaf links aan te kijken! Weten we ook waarom de Bisschop 20.000 man nodig had.

I borrowed the picture from the website posted below. The picture shows the trenches or 'approches' of the Cologne and Munster troops. Now, if we assume thet the trenches below really started in the tiny village ('d Wyaert}, we are looking at a staggering 2 kilometers of trench, for the lower approaches! That's why the Bishop probably needed his 20.000 troops for I guess.

4 opmerkingen:

  1. Mooie kaart, maar wat is de bron?

    Bovenaan zie je het Schuitendiep (Oude Winschoterdiep) met daar haaks op de Groenedijk. Die Groenedijk is eind jaren zestig onder de Zuidelijke Ringweg verdwenen. Aangezien de loopgraven nauwelijks zuidelijker kwamen, werd De Weijert niet bereikt. Helpman zelfs nauwelijks. Het Blauwe Huis, rechtsboven, stond voor zover ik weet aan de noordkant van Helpman.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die twee kilometer waren ook enigszins ironisch bedoeld. Het leek me sterk dat je in de 17e eeuw binnen 2 weken dergelijke afstanden kon graven, vandaar.

    Plaatje komt hiervan:
    http://www.digam.net/index.php?dok=2437&h[0]=groningen

    'Urheber J. Feltmann u. H. Bierum'

    Enig idee wat dat gebouwtje onder de Oosterweg is?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Links van de windroos? Dat is geen gebouw. Er staat: 't Gericht, het gaat om de gerechtsplaats met zerken galg en dito rad.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Laten we dan eens van het volgende uitgaan: we zien op de ets twee linies loopgraven. De bovenste is de Munsterse en de onderste is de Keulse. De zuidelijke loopgraaf begint bij het Gericht. Volgens mij is dat de Kempkensberg waar een galg stond voor niet-militairen. Op het schilderij van Folkert Block dat in het stadhuis hangt, zie je ook die galg.

    Dat is hemelsbreed ongeveer 800 meter tot aan de wallen. Ruim gemeten kom je dan op zo'n 1200 meter loopgraaf. Ik heb een boek gevonden 'Artillery in the 17th Century', waarin wordt gesteld dat men toch al zo'n 100 meter per dag kon graven, dus eigenlijk had men het best wel kunnen doen, zeker met de aantallen waarmee de Bisschop ons land binnenviel. Nou is dat boekje niet al te betrouwbaar en veel hangt ook af van de effectieve dracht van het geschut, en daar zijn de meningen ook over verdeeld.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.