maandag 15 maart 2010

Op de leeslijst ~ On the reading tableDe zuidelijke grens van ons land is enorm grillig. En dat hebben we hoofdzakelijk te danken aan de ambities en heerszucht van de Zonnekoning. Lodewijk XIV wilde steeds meer grondgebied inpalmen en had zijn zinnen gezet op de Spaanse Nederlanden. In de zeventiende eeuw volgde de ene oorlog na de andere tussen Fransen en de Spaanse Habsburgers. Met als inzet het grensgebied.
Op welke manier verdedigde de Spaans-Habsburgse monarchie hun grondgebied? Hoe gebeurde de organisatie van de troepen in de Zuidelijke Nederlanden? Hoe vaak werden soldaten vergoed en bevoorraad? Waar werden ze ingekwartierd als er niet gevochten werd? En wat waren de concrete gevolgen van de oorlogsvoering voor de burgerbevolking?
Een fascinerende en gedetailleerde oorlogs- en soldatengeschiedenis. Een uniek en deskundig onderzoek naar de sociale en economische gevolgen van de aanwezigheid van oorlogstroepen. Want zoals steeds in oorlogstijd was het gewone volk de pineut.A book from 2007, by history professor and lecturer at the Military Academy of Brussels, Prof. Etienne Rooms decribes the wars of Louis XIV in present day Belgium, dealing with defense of the Spanish Netherlands, payment and supply of the soldiers and the consequenses of the war for the local population.


1 opmerking:

  1. De gevolgen van de Münsterse inval van 1672 zijn in Groningen nog wel dertig jaar merkbaar, bijvoorbeeld in de tolgelden van de Bonte Brug.

    BeantwoordenVerwijderen