zondag 3 januari 2010

'Vestingen en schansen in Groningen', 'Fortresses and sconces in Groningen'
Via deze website met een leuk artikel over de schans bij Enumatil, kwam ik uit op het boek van Jean Denis Lepage, een historicus van Franse komaf die gewoon in Groningen woont (!) en die net een boek over Vauban heeft gemaakt (waarover later meer).

Dit boek, duidelijk gebaseerd op een nogal saaie uitgave van de Stichting Menno van Coehoorn over groningen, is gewoon leuk, door de vele illustraties, de duidelijk tekst en de heldere uitleg.

Plaatje onder is natuurlijk van het beleg van Groningen, met de loopgraven van den vijand over de tuintjes heen.

~~

Through this website on the county of Leek, with a nice article on a small fortress at the village of Enumatil, I stumbled on the above book by French/Groningen historian and illustrator Jeen Denis Lepage. Very well written and very nice illustrations, based on a rather boring booklet by the Stichting Menno van Coehoorn about fotresses and sconces in the Northern Provinces. Lepage just released a book on Vauban, more of which in the near future.Second pic is one of the illustrations with the enemy approaches in 1672 visible through the gardens and meadows before Groningen.

4 opmerkingen:

 1. TuinTJES? Een beetje moeskerstuin was zo'n 40 meter breed en liep bijvoorbeeld van de Oosterweg naar waar je nu de Meeuwerderweg hebt. Daar had een gezin het aardig druk mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En dan dus een maand of twee er geen inkomsten uit/werk aan plus wederopbouw. Dat ging, gelet op jouw artikel van 28 augustus 2006, vrij vlot. Of zou het loopgraven dichtgooien minder moeite hebben gekost dan ze te graven?

  Is jou iets bekend of de Munstersen nog een schadevergoeding hadden betaald aan de stad of de moeskers? Ik heb wel stukken gezien dat dit gebeurde in Twente na 1666.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou het niet weten. daarvoor zou je het vredesverdrag moeten zien.

  Ik weet wel zeker dat dichtgooien gemakkelijker is. Dat schept naar beneden, als je ze graaft moet he de grond omnhoog en uiteindelijk boven je macht tillen.

  Maar dat de moeskers weer zo gauw aan hun eigen werk waren, kan ik niet zeggen. Volgens mij blijkt uit mijn stuk ook wat anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op de beide schilderijen in het stadhuis is goed te zien wat en hoeveel er gegraven is. Dat was veel, en de loopgraven waren daarnaast ook nog versterkt, dus het leek wel een loopgravenstelsel uit WOI. Troep opruimen kost helaas meer tijd dan maken. Ik wil geenszins de ellende minimaliseren die de Munstersen hebben veroorzaakt, maar vergeleken met andere steden als Grave is het gelukkig nog redelijk goed afgelopen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.