zondag 24 januari 2010

Heusden 1672
Deze prent van Mallet uit de 'Traveaux de Mars', wordt door deze site in verband gebracht met de in 1968 gerestaureerde vestingstad Heusden, wat zich, net als den Bosch, met succes verdedigde tegen de Fransen in 1672.

Heusden is een stadje wat nu in Noord Brabant ligt, ik heb het idee dat het vroeger onder Holland viel. Bijzonder is dat de schutterij archief goed is bijgehouden, helaas bleek het boek van Gerlach, 'Oorsprong, geschiedenis en tegenwoordige toestand van het collegie van oude schutters van den voetboog van St. Joris en der jonge Colveniers schutters te Heusden, met de afbeelding van hunne gedenkstukken',
in de UB de prenten te missen. (Inwendig heb ik dus nogal hard gevloekt, gelukkig schijnt Tresoar nog een exemplaar te hebben)

The first pic by Mallet seems to be based on the siege of the fortress town of Heusden, now in the Province of Noord-Brabant. I found a very nice book in the UB dealing with the 'schutterij' of Heusden, which claim that the 'schutterij' succesfully defended the town against the French in 1672, just like Boisleduc.

Heusden's fortress was beautifully restored in 1968.

1 opmerking:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.