zondag 13 september 2009

Standerdmolen ~ Post millIets heel anders, namelijk het maken van een standerdmolen voor de wargames tafel. Met dit type molen zit je eigenlijk nooit verkeerd in de 17e of 18e eeuw en hij is makkelijk om na te bouwen. Je maakt een onderstel, zet hierop een kast en vervolgens komen de wieken er aan, net als in het echt. De kast van een standerdmolen draait in zijn geheel op een pin. Aan de achterkant van de molen zit een staart waarmee je de molen op de wind kunt draaien en dat kun je in je eentje doen. Staart vastzetten en draaien maar.

Om mee te beginnen: balsahout in diverse diktes, balsahouten balkjes, foamboard, scherpe messen, een schaar, diverse oude cd's, een cd spindel (zo'n ding waar je de cd's op zet), filler van de bouwmarkt, houtlijm en alleslijm.Neem de spindel, plak daar diverse cd's op, totdat je een stapetje krijgt van ongeveer anderhalve centimeter. Maak een heuveltje met de filler.Een standerdmolen is in feite een onderbouw met een pin naar boven. Hierop wordt een kast gezet, vervolgens worden de assen gemonteerd en daarna de wieken. De onderbouw heb ik van balsahouten balkjes van 8mm in elkaar gezet, met het volgende plaatje als voorbeeld.Dan de kast. In foamboard gemaakt aan de hand van de foto's die ik in Bourtange heb gemaakt, met een Dixon fransoos als referentiepunt. Vervolgens om het balkeneffect te creeren, er balsahouten strips op geplakt.En tenslotte het geheel. Er moet nog een staart aan en de bladen van de wieken moeten er nog op.~~

Something else this time, and it's making a post mill for the wargames table. The post mill is the mill most seen in contemporary art and it's basically a box that rests on a pyramid like like construction. Add a tail to steer the thing, next some blades to catch the wind and you're in business.

This mill is based on the one in Bourtange, but it can be used for any mill in Western Europe. For reference I used the wiki links, my own pics pf Bourtange and a Dixon 17th century frenchman for sizes.

The mill is very easy to build, using stuff that was lying around on my work table, like cd's and the spindle they use to sell 50 packs of cd's/dvd's. This is made for the small mound that the mill is placed on. Just make a small tower of the cd's and the spindle and using filler make a small hill out of it.

The box of the mill is made of foamboard, covered with strips of balsawood to give the impression of planks.

The base of the blades or sails is added next, and I am still working on that as you can see, and I will probably make the sails in resin. (If they are in metal they would be too heavy).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten