donderdag 17 september 2009

Aan de WaterlinieIn juli van dit jaar berichtte ik over de prent van Hoynck van Papendrecht, en het is me gelukt ter decorering van de knutselkamer een exemplaar te bemachtigen. De kleuren zijn wat fletser en het onderschrift is in een ander lettertype, maar er zijn wel meer details te onderscheiden dan in het kleine plaatje.

De oplettende lezer is natuurlijk de gelijkenis opgevallen met deze plaatjes van het legermuseum:Het is wel duidelijk dat beide tekenaars uit dezelfde bron hebben geput. Hoynck staat om zijn degelijkheid bekend en bijvoorbeeld Willem III in zijn 'Rheinlandse pak' ziet er redelijk getrouw uit. De orange sjerp werd volgens andere bronnen nu weer niet eind 17e eeuw gedragen (volgens sommigen weer wel) en de mannetjes met de rode mutsen zijn de Garde Dragonders, oorspronkelijk de Coerlandse dragonders.(De Coerlandse dragonders zijn hier bij Naarden te zien)

~~

It took me a while but I finally can decorate the study room with Hoynck's picture of Prince William at the Waterdefenseline in 1672. My copy looks like having some lighter colours and a different typo, but at last you can see the details, like the small gun ship, the blue coats of William's guard and the red hats of the Coerland Guards. Second pic is the one of the Dutch Army museum, and the third one is of the Coerland Dragoons at Naarden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten