zaterdag 16 oktober 2010

Vaandels van de WIC ~ Colours of the Dutch West Indies Company Troops





Over het Staatse Leger en zijn vaandels en uniformen is over de periode voor het jaar 1700 helaas weinig concreets te vinden.

Het aantal onderzoeken is beperkt, of nog niet uitgegeven en van de vele regimenten uit het Staatse leger rond de periode 1672, zijn de uiterlijkheden eigenlijk alleen die uit Les Triomphes de Louis XIV (1), duidelijk te identificeren (2).

Let wel, dan hebben we het nog steeds over maar een bron waar we elke keer uit kunnen putten. Baanbrekend werk is verricht door Belaubre en de Wilde (3), die zich baseren op de werken van Robitscheck (4), Les Triomphes, en archiefonderzoek m.b.t. uitvoer en fiscaliteiten van kleding, maar hun werk is helaas moeilijk te krijgen voor het grote publiek.

Veel lokale archieven zijn nog niet bezocht maar de redactie van dit weblog kan u berichten dat op korte termijn in ieder geval de Noordelijke Archieven met een bezoek vereerd gaan worden. Daarnaast vestigen wij onze hoop op de vele nieuwe literatuur over het rampjaar en de late 17e eeuw, een periode die gelukkig thans veel belangstelling geniet.

Dan is er nog de vergelijkende (wetenschappelijke) methode: studie van de periodes voor 1672 en na 1672 kan waardevolle informatie verstrekken over heden en verleden, en een blik naar het nabije buitenland kan ook goede en nieuwe inzichten geven.

Vandaag dan ook een stap van 40 jaar terug in het verleden, naar het Brazilie van de jaren '30 van de 17e eeuw, toen daar de West Indische Compagnie een vaste voet aan de grond had.

Boven zijn de eerste pagina's uit een artikel in Spieghel Historiael uit 1975 (5) afgebeeld van de hand van de grote Friesche vlaggendeskundige Klaes Sierksma (6) over een manuscript dat in New York werd gevonden, wat een soort bestellijst lijkt voor de vaandels van de troepen van de WIC in Brazilie.

Vervolgens schreef Sierksma in Mars et Historia na nader onderzoek nog een artikel.

Volgens Sierksma hebben we voor het eerst te maken met een duidelijk overzicht van hoe alle regimentsvaandels van hoog naar laag werden opgebouwd. Blijft natuurlijk de vraag hoe een en ander naar het Staatse Leger is te vertalen.


Noten

(1) De Triomphes de Louis XIV is een schetsboek met daarin veroverde vaandels uit de tijd van Lodewijk de XIVe. Hoynck van Papendrecht heeft hier een copie van gemaakt en deze bevindt zich in het Legermuseum.

(2) Er zijn in Nederland ook weinig vaandels uit die tijd overgebleven. Een daarvan is bijvoorbeeld van de compagnie studenten uit Groningen uit 1667.

(3) Les armees qui combatierrent Louis XIV, prive uitgave

(4) Norbert Robitscheck was waarschijnlijk een Oostenrijks historicus die een aantal prenten maakte van het Staatse Leger uit 1672. De authenticiteit van die prenten is nog niet vastgesteld.

(5) Spieghel Historiael 1975

(6) Klaes Sierksma, 1918-2007, Fries historicus, genealoog en vlaggenkundige. Hield zich in de nadagen van zijn leven vooral bezig met de Heilige Liudger.

~

The above picture comes from the dutch history magazine 'Spieghel Historiael', and is written by the late Frisian genealogist, historian and flag expert Klaes Sierksma. it deals with a manuscript, found in New York, that looks like an order to make flags for the troops of the dutch West Indies Company in Brazil, from the flag of the Governor to the company and officers flag. Those interested, van aquire a copy of the full article.

Later, in an article in Mars et Historia, Sierksma analysed the manuscript even further, which makes it interesting for comparative studies. I don't agree fully with Sierksma on some of his points, but as information on dutch flags is quite rare, any info, even from a period 40 years before the 40 year war started, is still welcome.


1 opmerking:

  1. Dear Rampjaat, it's always very difficoult to found good sourcer to write about this important period of the european history...

    Best regards.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.