dinsdag 8 mei 2012

Hendrik Kasimir II

Tja, da's ook wat: het vaandel links boven is van de Friese Stadhouder Hendrik Kazimier II, en werd net als het andere vaandel veroverd door de Fransen in de bloedige slag van Fleurus in 1690. Wel interessant dat het wapen van de Stadhouder weer afwijkt van andere afbeeldingen. ~


The two flags, taken from the low res version on the website of the Dutch Army museum from the Ten Raa collection, were captured at the bloody battle of Fleurus, 1690, where the French cavalry smashed through the dutch cavalry and causes death and destruction next on the infantry. In the left hand corner you can see the weapon of the Frisian Stadholder, but it differs from other known weaponsm which caused me to think it might be an Utrecht flag which is badly copied, but the other flag looks correct, so that wasn't an option.

7 opmerkingen:

 1. Very interesting!!!!!! Are their anymore of the pictures??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Yes, they are in a dutch copy made by the dutch military artist Hoynck van Papendrecht of a book called "Les Triomphes de Louis Le Grand".

  For around 60 euro's the dutch army museum will make a copy for you.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mwoah, de Utrechtconnectie vind ik wel ver gezocht. Duidelijk zijn de wapens te zien van diverse Nassau bezittingen sinds 1559 (Diez, Vianden, Katzenelbogen), met als hartschild Nassau.

  Maar inderdaad: geen Nassau-Diez (Spiegelberg, Liesveld), dus wordt het interessant: een regimentsvaandel van een onbekende Nassau-tak, een oudere vlag (Spiegelberg en Liesveld werden in 1631 en 1635 verworven, de Duitse Orde sinds 1640 gevoerd) of een slechte copiïst?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mwaoh2..volgens de aardige meneer van Oranjenet kwam het wel vaker voor dat er wat gesjoemeld werd met de wapenschilden. Slechte copiist? Vandaar mijn opmerking over Utrecht mijn beste! (maar ik moet het nog nakijken aan de hand van de nederlandse ordre de bataille bij Fleurus)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha ;D De wapenspreuk is toch echt aan Friesland gelieerd: van de Van Aysma's en Glinstra's, motto van het Ridderschap Friesland en de naam van de vrijmetselaars(hof)loge van Nassau-Dietz in Leeuwarden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit had ik dus wel verwacht...het rare is dat er toendertijd geen Aysma's als officieren in het regiment zaten en die loge is van 1750. Er moet wel ergens een boekje zijn over het motto, maar we moeten een en ander maar even nakijken in Tresoar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waar rook is, is vuur ;) Overigens woonden de Glinstra's vanaf eind 17e eeuw in Aysma State en was Johan van Aysma (de laatste eigenaar) in 1654 “capiteyn over een compagnie te voet, commandeur overt garnisoen tot Embden”. Hij overleed op 15 juni 1659. Uit http://www.fryske-akademy.nl/nl/undersyk/skiednis/poppo-van-burmania-en-syn-kronyk/

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.