maandag 19 mei 2014

Regiment Brandenburg in London





Het doorpluizen van archieven wordt steeds makkelijker. Nu was de London Gazette al een tijdje on-line te raadplegen, maar toen ik bij het herlezen van Sapherson en Hall op wat vreemde dingen stuitte toch maar eens de bron zelf bekeken.

Beginnen we bij de bron, het archief, dat kun je hier vinden.

Op 16 mei 1689 rapporteert de London Gazette over een aantal deserteurs, door de krant als "Dutchmen" aangeduid. Uit het regiment van de Prins van Brandenburg, uit de compagnie van Kapitein Packmoor zijn de heren van Gavel, Barot van Grave en John Stroer, in hun grijze met blauwe biezen afgezette uniform er vandoor gegaan. Vindt je ze dan kun je dit aan Kolonel (!) Packmoor doorgeven. De naam Packmoor had ik als eens eerder gezien, namelijk in de verlieslijst van de Slag bij Mont-Cassel, gepubliceerd in de Le Mercure Hollandois. Deze verlieslijst is door collega-blogger Han Leune helemaal uitgewerkt.
Zie hiervoor hier)

Deze Packmoor was toen Luitenant in het regiment van de Prins van Brandenburg en dan gaat het hier om Prins Albrecht Friedrich. (Dutchregiments IR 1673d).
Het lijkt er dus op dat dit regiment in 1689 een grijs uniform had met blauwe mouwen en omslagen. Dit komt overeen met de leveringen van stof uit 1688 als vermeld in de CD van Robert Hall.


~

The above snippet is an article from the London Gazette (The Gazette which is now available online), and that's a great resource for finding information on people and even uniforms.

The snippet is an advertisement concerning three deserters, two of them dreesed in a gray uniform. From the name Packmoor,(also written as Packmohr) a name that also can be found in the list of losses at the battle of Mont-Cassel, we can link that name with the regiment of Prince Albrecht Friedrich of Brandenburg. (Well, it's also in the ad of course..)

Sapherson links the uniform with the wrong regiment, but Hall links them with the right one: the name Packmoor is -indeed- linked with this regiment several times and the blue/grey uniform is confirmed by shipments of cloth in those colours.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.