maandag 27 juni 2011

Amsterdamse Schutterij ~ Amsterdam Militia





In 1672 bestond de Amsterdamse schutterij uit maar liefst 60 compagnien en in de KB (Knottel 10570) vond ik een rooster voor de maand oktober 1672. Op pagina's 4 en 5 vond ik een indeling in kleur: oranje, blauw, wit, groen, geel en purper maar het is me nu niet helemaal duidelijk waar dit op slaat. Het kan een wijkindeling zijn, of een overkoepelende indeling, maar gelet op de kleuren kan ik denk ik wel afleiden dat dit ook op de vaandels met het stadswapen kan slaan. Dat kleurgebruik kende ik wel uit de 18e eeuw maar niet uit de 17e eeuw. Ideeën natuurlijk welkom.

~

From the Dutch Royal Library (Knottel 10570) 2 pages dealing with a roster for service in the town of Amsterdam, like guarding the bridges, gates and the main buildings.

In 1672 the city of Amsterdam had 60 companies of militia, but it's quite difficult to trace how they were organised: this could be geographically, maybe by profession but it isn't quite thoroughly researched for Amsterdam, as most publications deal with the accompagning art (like Rembrandt's Nightwatch) or politcs. Intersting on these pages is the use of colour for distiguishing companies(?): Orange, Blue, White, Green, Yellow and Purple, a thing I also found in the town of Hague. I found references to flags of these colours with the city weapon on in, but these date from the 18th century.

So much to research and so little time!

6 opmerkingen:

  1. De militie (schutterij) in Engeland was van tijd tot tijd verdeeld in gekleurde regimenten in de 17e eeuw. Die van London bijvoorbeeld werd in 1642 gereoganiseerd in een Red, White, Yellow, Green, Blue en Orange regiment. Hiervoor was het gewoon naar windrichting. Dit laatste is natuurlijk wel logisch, omdat de militie snel bijeengeroepen moest kunnen worden, zeker in zo'n grote stad, in geval van oproer. De indeling van 1642 had ook weer alles te maken met de burgeroorlog.

    De regimentjes in Monmouth's legertje van 1685 hadden ook kleuraanduidingen volgens mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het kleurgebruik kan betrekkelijk nieuw zijn geweest omdat het eerder nooit is vermeld. De vaandelen/compagnien waren per buurt met ieder een gebouw of een vestingspoort als eigen verzamelplaats, een Post geheten. Er waren 54 vaandelen waarvan 8 professionele soldaten waren, waarvan 2 in dienst van de prins. Iets dat hij had overeengekomen met amsterdam sinds zijn aanval op Amsterdam in 1650. Zo kon hij een oogje op de stad houden. Alle vaandelen waren ook verantwoordelijk voor het blussen van branden en werden ook ingezet in andere calamiteiten en ter ondersteuning van de schout/baljuw (sherrif).
    Ik vertel veel over dit soort dingen in mijn boek over Nicolaes Petter:
    www.nicoleaspetter.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jerome, je link doet het helaas niet! Het benoemen van de compagnieën naar kleur zie je overigens wel weer in Den Haag en ik vermoed dat dit dan ook weer te maken heeft met de kleur van het vaandel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De link is:
      http://www.nicolaespetter.blogspot.com

      Verwijderen
    2. En dit is overigens ook interessant:
      http://www.lulu.com/shop/casparus-commelin/amsterdam-rampjaar-1670/paperback/product-18876720.html

      Verwijderen
  4. Het Google boek is overigens geheel gratis...

    http://books.google.nl/books?id=-HBUAAAAYAAJ&pg=PR6&lpg=PR6&dq=casparus+commelin+amsterdam&source=bl&ots=f4geJ0Ra0O&sig=hRt2KhH-a9nkNt76RwnkwB4SnJs&hl=nl&sa=X&ei=wucWULXVKs7P4QTU3YHwBg&ved=0CC8Q6AEwAA#v=onepage&q=casparus%20commelin%20amsterdam&f=false

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.