maandag 17 januari 2011

Staten van Oorlog ~ Financial records of the States' ArmyTwee bladzijden uit de Staat van Oorlog der Staten Generaal uit het jaar onzes Heren 1666, dit naar aanleiding van een verzoek van een mede-onderzoeker en tevens mijn eerste officiële bezoek aan de Groninger Archieven. Het was eveneens een proef voor mijn nieuwe cameratelefoon.

Allereerst mijn complimenten aan de medewerkers aldaar voor de hartelijke ontvangst en hulp toen het computersysteem er uit lag.

Wat zien we boven? Dit is de tweede staat van Oorlog uit 1666, wat al een beetje aangeeft dat het leger en de vloot in verband met de oorlog toen, aardig aan het groeien was. Opvallend op de eerste afbeelding de verhoudingen binnen de provincies voor wat betreft de betalingen: Holland is duidelijk nummer een, wat ook de macht van die provincie aangeeft.

De tweede afbeelding geeft een gedeelte van de troepen aan die op repartitie stonden van Stad en Lande. Veel bekende namen als Broersma, Gockingha en Clandt. Het voordeel van de Staat van Oorlog is dat niet alleen de 'collonellen' worden genoemd maar ook de kapiteins en luitenants.

Overigens 'Staat van Oorlog', is ook de titel van dit boek over het Staatse Leger.
Two pictures from the 'Staten van Oorlog' from the year 1666 as a result of my first 'official' visit to the Groninger Archives. These are copies made from the originals in the Hague, and show the composition of the States' Army, and how they were to be paid by each Province (the so-called 'Repartition system'). This is part 2 of the lists, showing a great need for men in the second Anglo-Dutch war. The first pic hints the financial and political power of the Province of Holland, as they paid the most.

The second picture, again a test-case for my new cell phone camera, shows a list of troops to be paid by Stad en Lande, as Groningen was called then. Clearly visible are names like Gockingha, Broersma and Clandt.

Many thanks to the friendly and helpful people of the Archives!

BTW, Staat van Oorlog is also the title of this book, in dutch.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.